Tip de C.V.
Download
Curriculum Vitae ( in limba latina : " cursul / desfasurarea vietii " ), este un document universal care a intrat deja in folosinta si la noi in mod curent.
Dupa citirea scrisorii de prezentare, angajatorul va dori sa afle mai multe informatii despre tine din C.V. Un C.V. bine redactat poate creste semnificativ sansele de a obtine postul dorit. Este bine de stiut ca un recrutor experimentat nu poate acorda mai mult de un minut parcurgerii unui C.V. si, de aceea el trebuie sa raspunda unor anumite cerinte.
Un Curriculum Vitae, are de obicei fondul si forma partial standardizate, pentru a permite si facilita comparatiile intre diversii solicitanti de locuri de munca, precum si competitia intre acestia. Informatiile incluse intr-un C.V. trebuie sa fie in acord cu cerintele si competentele postului, sa fie relevante si prezentate cu maxima concizie, precizie si claritate.
El este considerat ca fiind eficient numai in masura in care se finalizeaza cu invitarea la un INTERVIU .
In intocmirea unui C.V. trebuie sa se tina seama, de un ansamblu de reguli cu caracter obligatoriu fara de care succesul in ocuparea unui loc de munca poate fi pus sub semnul intrebarii.
Printre aceste reguli, mentionam :
* se foloseste coala alba format A4.
* datele personale ( nume, adresa, telefon/fax ), trebuie sa apara in stanga sus a paginii.
* fotografia ( daca se solicita ), va fi aplicata in dreapta sus.
* aspectul estetic este foarte important; C.V -ul trebuie sa fie prezentabil, ingrijit, corect incadrat in pagina si fara greseli gramaticale
* se redacteaza dactilografiat sau pe calculator.
* de preferinta nu trebuie sa depaseasca o pagina ( maxim doua ) si sa fie cat mai aerisit pentru a fi usor de citit
* intotdeauna se completeaza in acord cu obiectivele personale precum si competentele probabile necesare pentru postul vizat, deci pentru fiecare post un CV distinct
* cei cu experienta in munca, vor specifica evolutia in cariera, competentele avute, realizarile profesionale, calitatile dobandite prin prestarea activitatilor si evolutia in ordine invers cronologica a locurilor de munca avute
* in cazul absolventilor si a persoanelor fara experienta in munca, se va pune accentul atat pe calitatile personale care pot compensa lipsa acesteia, precum si pe premii scolare, burse, alte cursuri urmate, slujbe temporare, atributii de lider, etc., toate acestea indicand ca ei ar putea deveni buni angajati
* nu se lasa perioade de discontinuitate in prezentarea carierei.
* este util sa fie mentionate si alte competente personale necesare ocuparii postului : cursuri de limbi straine, informatica, management, marketing, posesia carnetului de conducere, etc.
* este importanta, atunci cand este cazul, mentionarea disponibilitatii de a calatori sau de a schimba domiciliul la solicitarea societatii
* optional pot fi mentionate pasiunile, preocuparile din timpul liber, limbile straine cunoscute
* in CV nu se prezinta informatii sau pretentii salariale.
* nu se includ informatii de natura religioasa, politica sau de alta natura controversata.
* referintele daca exista, nu se anexeaza la C.V. si se mentioneaza doar posibilitatea furnizarii lor la cerere.
* NU trece date nereale ! CV-ul trebuie sa fie sincer, astfel ca informatiile prezentate sa poata fi confirmate la o eventuala verificare
* CV-ul nu se semneaza si nu se dateaza.
Tipuri de CURRICULUM VITAE :
1. CV cronologic
Este cel mai utilizat de catre cei cu experienta in munca si este organizat secvential incepand cu activitatile cele mai recente si continuind in ordine invers cronologica cu cele mai indepartate in timp.
El nu trebuie sa apara insa ca o simpla insiruire a locurilor de munca avute. Este foarte importanta personalizarea acestuia prin mentionarea competentelor, responsabilitatilor precum si a realizarilor avute.
De aceea acest tip de CV, nu avantajeaza persoanele cu schimbari prea dese ale locului de munca, sau cu goluri mari si greu de justificat in activitatea profesionala. In aceste cazuri, este de preferat intocmirea unui CV de tip functional.
2. CV functional
Se concentreaza asupra realizarilor in sine, fara a tine seama de cronologia lor, accentul fiind pus pe performante, deprinderi si calitati personale. Sunt descrise posturile detinute, dupa preferinta punandu-se accentul pe sarcinile indeplinite si realizarile obtinute. Continutul sau va urmarii, in functie de situatia solicitantului:
- postul vizat.
- studiile, experienta profesionala ( locuri de munca, studii, cercetari, rezultate obtinute in urma aplicarii lor, etc. ) si/sau manageriala ( functii detinute, principalele realizari, capacitatea de a conduce, etc. )
- alte informatii cu caracter divers, care ar putea interesa angajatorul
Este recomandat celor cu multe schimbari ale locului de munca sau intreruperi in activitate, precum si absolventilor sau persoanelor cu putina sau fara experienta in munca.
3. CV combinat/mixt
Este o combinatie intre primele doua tipuri de CV-uri si se redacteaza pe stilul celui functional, dar in ordine cronologica.
STRUCTURA STANDARD a unui CV:
* Nume si prenume (eventual foto)
* Adresa
* Telefon/fax
* CURRICULUM VITAE (titlul se trece optional)
* Obiectiv
* Studii
* Cursuri, calificari, specializari
* Experienta profesionala
* Realizari
* Competente
* Lucrari publicate
* Diverse (pasiuni, limbi straine, carnet auto, etc.)
* Referinte
No comments:
Post a Comment