Vitamina B2 este distrusa de lumina soarelui. Anticonceptionalele si efortul fizic intens necesita suplimentarea dozei zilnice recomandate.
Denumirea | Lace este buna | Surse naturale | Doze recomandate | Precautii si contraindicatii |
Vitamina A (Retinol, acid retinoic) | Pentru mentinerea sanatatii pielii, ochilor si sistemului imunitar. Ajuta, in copilarie, la cresterea si dezvoltarea armonioasa. | Ficat, produse lactate, peste gras, oua. | 600 mcg/zi pentru femei, 700 mcg/zi pentru barbati. Femeilor intre 19 si 50 de ani, o pertie de pateu de ficat le asigura de opt ori doza zilnica recomandata. | La gravide, o doza mare poate duce la nasterea unor copii cu malformatii. Gravidelor le este recomadat sa evite surplusul de vitamine A si ficat. |
Beta-Caroten (Pro-vitamina A) | Actioneaza ca un antioxidant si protejeaza impotriva diverselor tipuri de cancer. De asemenea, poate fi transformat in vitamina A de catre organismul uman. | Toate fructele si legumele de culoare verde, portocalie sau rosie, cum ar fi: morcovi, mango, ardei iute, dovleac si spanac | Nu exista o doza zilnica recomandata. | O doza mare (peste 15 mg/zi) poate duce la ingalbenirea pielii. |
Vitamina B1 (Tiamina) | Asigura buna functionare a sistemului nervos. Ajuta organismului sa primeasca din alimente necesarul de energie. | Lapte, cereala, carne, fructe uscate, nuci, orez, mazare, fasole verde, drojdie de bere, germeni de grau. | 0,8 mg/zi pentru femei, 1 mg/zi pentru barbati. Femeilor intre 19-50 de ani, un cotlet de porc la gratar le asigura doza recomandata/zi. | Vitamina B1 se pierde usor in apa, la gatit. Foloseste apa in care au fierte legumele pentru prepararea sosurilor sau a supelor. |
Vitamina B2 (Riboflavina) | Carne, ficat, rinichi, lapte, oua, branza, cereale, drojdie de bere | 1,1 mg/zi pentru femei, 1/3 mg/zi pentru barbati. Femeilor intre 19 si 50 de ani, doua oua le asigura 50% din doza recomandata/zi. | ||
Niacina | Asigura buna functionare a sistemului nervos. Ajuta organismul sa primeasca din alimente necesarul de energie. | Carne, pui, peste gras, cereale, legume. | 13 mg/zi pentru femei, 17 mg/zi pentru barbati. Pentru femei intre 19 si 50 de ani, un piept de pui la gratar asigura doza recomandata/zi in proportie de 150%. | Niacina se pierde usor in apa la gatit. Reduceti pierderile, folosind apa in care au fiert alimentele la prepararea supelor si a sosurilor. |
Vitamina B5 (Acid Pantotenic) | Asigura buna functionare a sistemului nervos. Ajuta organismul la asimilarea substantelor nutritive din alimente. | Ficat, rinichi, drojdie de bere, germeni de grau, nuci, cereale, paine integrala, leguminoase si legume proaspete. | Nu exista o doza recomandata. | Vitamina B5 previne incaruntirea parului la cobai, dar nu exista dovezi ca ar actiona identic si la oameni. |
Vitamina B6 (Piridoxina) | Un sistem nervos sanatos. Ajuta la formarea globulelor rosii. | Carne, ficat, peste, oua, cereale, paine integrala, banane, leguminoase, orez, nuci, drojdie de bere. | 1,2 mg/zi pentru femei, 1,4 mg/zi pentru barbati. Pentru femei intre 19 si 50 de ani, un piept de pui la gratar asigura doza recomandata/zi in proportie de 150%. | Anticonceptionalele, antibioticele si fumatul cresc necesarul de vitamina B6. In aceste cazuri, se recomanda doze suplimentare. |
Vitamina B12 (Cobalamina) | Un sistem nervos sanatos. Ajuta la formarea celulelor rosii. | Ficat, rinichi, peste gras, carne oua, produse lactate, cereale. | 1,5 mcg/zi pentru femei si barbati. Pentru femei intre 19 si 50 de ani, un gratar de somon le asigura de trei ori doza recomandata/zi. | B12 se gaseste doar in produsele de origine animala. Vegetarienii trebuie sa ia suplimente de vitamina B12. |
Biotina (Vitamina H) | Ajututa organismul sa preia din alimente necesarul de energie. | Ficat, peste gras, rinichi, galbenus, mazare, nuci, orez. | Nu exista o doza zilnica recomandata. | Administrarea prelungita de antibiotice creste necesarul de Biotina. |
Acid Folic (Folat) | Esential in timpul sarcinii (in special in primul trimestru). Previne aparitia malformatiilor (spina bifida). Ajuta la producerea globulelor rosii si la asimilarea subsrtantelor nutritive din alimente. | Legume cu frunze verzi, ficat, leguminoase, oua, cereale, drojdie de bere, suc de portocale, germeni de grau, tarate. | 200 mg/zi pentru femei si barbati. Femeilot intre 19 si 50 de ani, o portie de spanac gatit la aburi le asigura 40% din doza zilnica recomandata. | Toate femeile aflate la varsta fertilitatii ar trebui sa ia o doza suplimentara de 400 mg/zi. Majoritatea medicamentelor obisnuite, inclusiv anticonceptionalele sporesc nevoia de acid folic. |
Vitamina C (Acid ascorbic) | Asigura protectie impotriva unor forme de cancer si boli coronariene. Este indicata pentru intarirea sistemului osos, a dintilor, gingiilor, a vaselor capilare si a tesuturilor conjunctive. | Majoritatea fructelor si legumelor, kiwi, citrice, afine, capsuni, ardei gras, coacaze. | 40 mg/zi pentru femei si farbati. Femeilor intre 19 si 50 de ani, o portocala de marime potrivita le asigura de doua ori doza zilnica recomandata. | Vitamina C se distruge usor prin conservare si gatit. Pregatiti legumele la abur si serviti-le imediat. |
Vitamina D | Asigura buna functionare a sistemului nervos. Recomandata pentru formarea unor dinti sanatosi si a unui sistem osos bine dezvoltat. | Peste gras, oua si produse lactate. Unele alimente – de exemplu, margarina – sunt imbogatite cu vitamina D. | 10 mg/zi pentru gravide, mame care alapteaza si femi trecute de 65 de ani. Corpul produce vitamina D atunci cind este expus la soare. | Persoanele in varsta sau nedeplasabile, copii, gravidele si femeile care alapteaza au nevoie de o cantitate mai mare de vitamina D, care poate fi luata din supplimente. |
Vitamina E | Protejeaza impotriva bolilor de inima si a cancerului. Este un puternic antioxidant, care impiedica deteriorarea celulelor de carte radicali liberi. | Uleiuri vegetale, margarina polinesaturata, germeni de grau, seminte de floare soarelui, alune, peste gras, oua, cereale, avocado, spanac. | 10 mg/zi pentru femei si barbati. Femeilor intre 19 si 50 de ani, un fruct de avocado de marime potrivita le asigura 50% din doza zilnica recomandata. | Vitamina E din uleiurile vegetale este distrusa la temperaturi mari. Iti poti completa necesarul de vitamina E consumind-o sub forma de capsule. |
Vitamina K | De mare importanta in stoparea hemoragiilor. | Broccoli, varza, spanac, ficat, rosii. | Nu exista o doza zilnica recomandata. | Pacientii care iau medicamente anticoagulante nu ar trebui samareasca doza decit la sfatul medicului. |
No comments:
Post a Comment